Informatii despre donarea de sange

1. Conditii

Poate dona sânge orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 – 65 ani, având documente de identitate valabile şi care îndeplineşte următoarele condiţii:
- Greutatea peste 55 kg
- Să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni
- Femeile să nu fie însărcinate sau în perioada de lăuzie
- Să nu aibă / să nu fi avut următoarele boli: Hepatită B si C, TBC, Sifilis, Epilepsie, Diabet, Ulcer, Boli cardiace, Astm bronşic, Alergii.
În afară de aceste condiţii obligatorii, echipa noastră medicală verifica aptitudinea pentru donare pe baza unui chestionar, a unei consultaţii medicale şi a unor investigaţii de laborator. Aceste controale sunt importante pentru a garanta atât sănătatea dumneavoastră cât şi a bolnavilor care vor primi sângele donat.

2. Recomandari inainte de donare

Înainte de donare este recomandat să luaţi un mic dejun uşor ( fără grăsimi ), să fiţi foarte bine hidratat , să nu consumaţi înainte cu 24 de ore băuturi alcoolice şi să nu practicaţi activităţi obositoare.

3. Unde se doneaza sange?

Puteţi dona sânge la sediul nostru din Tîrgu Mureş, strada Molter Karoly, nr 2 (lângă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă) sau în Centrul Mobil, cu ocazia sesiunilor de colectă care se organizează în Tîrgu Mureş, judeţul Mureş şi judeţele învecinate.

4. Cum se deruleaza donarea de sange?

Indiferent dacă are loc la sediu sau la colecta mobilă, donarea de sânge cuprinde mai multe etape obligatorii, toate procedurile sunt efectuate de personal calificat, sub îndrumarea unui medic.
În oricare din etape, personalul este instruit să răspundă la toate întrebările dumneavoastră şi să vă ofere toate informaţiile necesare.
- Sunteţi primit şi înscris pentru donare
- Răspundeţi la întrebările din chestionar
- Vă întâlniţi cu medicul care efectuează examinarea medicală
- Efectuaţi donarea propriu-zisă
- După un timp de repaus vi se restituie documentul de identitate si vi se înmânează drepturile acordate de lege:
Alocatia de hrana sub forma de card cu valoare stabilita prin HG, adeverinţă pentru locul de muncă, reducere 50% la transport local în Tîrgu Mureş pe 1 lună

5. Care sunt tipurile de donare ?

Există 2 tipuri de donare :
a. Donarea de sânge total – durează 8-10 minute, bărbaţii pot dona de 5 ori pe an, iar femeile de 4 ori pe an. Intervalul minim între 2 donări este de 2 luni.
b. Donarea de trombocite - durează între 45-90 minute, intervalul minim între donări este de 1 lună.
Donarea de sânge nu prezintă nici un risc pentru sănătatea dumneavoastră; materialele folosite sunt sterile şi de unică folosinţă, iar personalul nostru este special calificat pentru aceste proceduri.
După donare, volumul sanguin se reface în 24-48 ore iar globulele roşii în 2-3 săptămâni, de aceea donările repetate nu prezintă nici un risc pentru sănătatea dumneavoastră !

6. Recomandari dupa donare

- Menţineţi bandajul pe locul punctiei venoase timp de 2 ore.
- Beţi mai multe lichide decât de obicei în următoarele ore.
- Nu consumaţi alcool în ziua donării.
- Nu fumaţi cel puţin 2 ore după donare.
- Abţineţi-vă de la activităţi obositoare timp de 24 de ore.
- Dacă în primele 3 zile după donare apar semne ale unei boli infecto-contagioase (viroze, erupţii cutanate sau alte boli febrile) va rugam sa ne contactati !

7. Ce se intampla cu sangele donat?

După recoltare, sângele este testat, prelucrat şi separat în mai multe tipuri de componente sanguine, conform cu necesităţile pacienţilor. Din fiecare pungă de sânge recoltată, se prepară 2-4 componente de care beneficiază mai multi bolnavi !
Cu ocazia fiecărei donări, beneficiaţi de un set gratuit de analize de laborator, iar odata pe an de un cotrol biologic extins ( rezultatele sunt confidenţiale şi supuse secretului medical)

După ce se efectuează analizele, componentele sanguine sunt conservate până vor fi distribuite spitalelor şi administrate bolnavilor care au nevoie de ele.

© 2022 Centrul de Transfuzie Sanguina Mures. Toate drepturile sunt rezervate.

Creare site web